Diagnosztikai tapasztalatok ipari területről (8. eset)

Egytengelyűség beállítási hiba

Vízszivattyú tömszelence gyakori szivárgása, tengelykapcsoló betét kopása, rendszeres csapágymeghibásodás, megnövekedő magas géprezgés. Ezek a tünetek és események kísérték a gép többéves üzemmenetét. Egy szokásos rezgésvizsgálat egytengelyűség beállítási hiba jeleit muatatta.

Alkalmas időben lézeres egytengelyűség beállító készülékkel megvizsgáltuk a tengelyvonalak egybeesését. A motor alól az összes hézagoló lemezt kivéve is magasnak bizonyult a motortalp ~1,5 mm eltéréssel. A függőleges sík radiális hibáját minimalizálva a szöghiba elfogadhatatlan mértékű maradt, az optimális beállítási értékeket nem sikerült elérni. Javaslatunkra a felelős műszaki vezető hozzájárult a motortalp cseréjéhez egy karbantartási napon. Az alacsonyabbra gyártott talp cseréjét a lézeres beállító műszer egyidejű adataira támaszkodva elvégeztük az egytengelyűség beállítást. Az állandósult hőmérsékleti állapotot elérve következett a végleges beállítás.

A beüzemelés utáni ellenőrző rezgésvizsgálat már nem mutatott egytengelyűségi hibát és a rezgésszint is töredékére csökkent, biztosítva ezzel egy tartós, vélhetően problémamentes üzemmenetet.

rezgésspektrum változása
1. kép: A rezgésspektrum megváltozása a helyes beállítás hatására

 

Víz szivattyú

 

 

 

Felkeltettük érdeklődését? Keresse műszaki diagnoszta kollégánkat!