Performance StoryBoard

PERFORMANCE STORYBOARD®

Bővebb információkért angol nyelven kattintson ide / Click here for further informations in english

A PERFORMANCE STORYBOARD® alkalmazásainak használatával hatékonyabbá teheti a problémamegoldás, veszteség visszaszorítás, minőségi problémák és kvázi balesetek kezelése, a TPM elvei szerint a berendezésekhez kötődő rendellenességek („férgek”) elhárítása, és a bekövetkezett meghibásodások utólagos elemzése terén végzett munkát. Mindezt olyan egységes rendszerben, ahol beépített audit és KPI követő alkalmazásokon keresztül az eredmények fenntartása is biztosítható!

A PERFORMANCE STORYBOARD® használatnak előnyei:

  1. Lean feladatok végrehajtása egyszerű, mobil, vizuális eszközökkel
  2. Strukturált problémamegoldás, hibaelemzés a PDCA kör minden lépésének végrehajtása
  3. Kevesebb prezentációkészítés és nyomtatás, kevesebb nem értékteremtő tevékenység
  4. A Lean elvekhez méltó feladatmenedzsment: azonnali feladat meghatározás és követés a gembán

A PERFORMANCE STORYBOARD® alkalmazáscsalád remek eszköz a problémamegoldás hatékonyabbá tételére, de nem helyettesíti az eszközök alkalmazásának kultúráját. Minden esetben képzésekkel, workshopokkal együtt szükséges elmélyíteni a használatuk gyakorlatát.

Problémamegoldás – ACP (Analysis of Causes for Problem)

ACP

Az ACP problémamegoldó eszköz egy univerzális alkalmazás minden nemű probléma kezelésére, amikor krónikus veszteségekkel találkozunk vagy egy KPI jelenlegi értékén szeretnénk javítani. Az alkalmazás lépésről-lépésre vezeti végig a felhasználót a problémaelemzés strukturált folyamatán a probléma definiálásától, a gyökérokok elemzésén és akciók végrehajtásán keresztül az eredmények követéséig. Az eszköz lehetővé teszi, hogy egy felületen foglaljunk össze, minden a probléma elemzéséhez kötődő tevékenységet és információt, így az elvégzett munka minden lépése átlátható és bemutatható is.

Az ACP alkalmazásával helyettesíthetjük a klasszikus papír alapú problémamegoldási módszereket (A3, Kaizen 12 lépéses folyamata, stb.) megtartva azok gondolatmenetét és rendszer szintű megközelítését a problémamegoldás terén.

Auditok – DAM (Daily Audit or Assessment Management)

DAM

A DAM a rendszeres auditok végrehajtását támogató eszköz. Segítségével bármilyen audit kérdéssort (5S, Minőségi, Lean, TPM stb.) kezelhetünk és különböző értékelési skálákon értékelhetünk. A program lehetővé teszi az audit eredmények és az értékelés során feltárt eltérések azonnali kommunikációját valamint az eltérések elhárítására irányuló feladatok meghatározását és követését.

A DAM tableten vagy okos telefonon történő használatával tökéletesen helyettesíthetjük és igazán gemba közelivé tehetjük a klasszikus papír, vagy Excel tábla alapú auditálási gyakorlatot.

Feladatkezelés – SAM (Small Activity Management)

SAMA SAM kisebb vagy rendszeres feladatok kezelésére szolgáló eszköz. Segítségével minden feladat egyedileg vagy egy problémakörhöz tartozó feladatok csoportosan is menedzselhetők. Alkalmas 5S eltérések, berendezésekhez kötődő nem megfelelőségek (férgek), balesetveszélyes helyzetek, dolgozói ötletek kezelésére. Az alkalmazás legnagyobb előnye, hogy azonnali feladat rögzítést tesz lehetővé, melynek további követése a PDCA elvnek megfelelően történik, így nem sikkadhatnak el az észrevételek. A folyamat a következőképpen történik:

  1. Észrevétel rögzítése, helyének megjelölése (hely megjelölése a layout-on, fotó a berendezésről, gyártóterületről, nem megfelelőségről)
  2. Észrevétel leírása
  3. Egyszerű gyökérok elemzés (veszélyes vagy ismétlődő észrevétel esetén kötelezően)
  4. Eset kommunikációja és az akciók vezetői engedélyeztetése

A SAM a papír alapú feladatlisták modern verziója, alkalmazásával egy rendszerben, egyértelműen gyűjthetjük az észrevételeket, melyeket pontos leírásához eddig jellemzően a feladatlistán túl csatolt fényképeket vagy a berendezésre kihelyezett hibajelző kártyákat is használtunk.

További információért és demo lehetőségért lépjen kapcsolatba Performance Storyboard® instruktorainkkal:

Péczely Csaba, Lean / TPM tanácsadó, Performance Storyboard® instruktor
Péczely Csaba
Hazai és nemzetközi konferenciák rendszeres előadója, aki nem csak alkalmazója, de kutatója is a Lean, TPM, vállalati kultúra fogalomköröknek.2012-ben jelent meg társszerzőként a Lean3 című könyve, amely az első magyar nyelven, hazai tapasztalatok alapján íródott kiadvány a témában.
2006 óta támogatja a TPM, a Lean és a hozzájuk kapcsolódó módszerek bevezetését multinacionális vállalatok gyáraiban. Kisebb, egy telephelyre vonatkozó projektektől kezdve nagyméretű, több telephelyet érintő fejlesztési programokban vesz részt Magyarországon. Olyan kiváló, nagy múltú vállalatokkal dolgozott/dolgozik együtt, mint a Nestlé, Knorr Bremse, SCHOTT, Linamar, Haldex Partner in Pet Food.
ICG Stádium Kft., Mob.: 20/964-4648, Email: tpm@icgstadium.hu
Bojan Šinkovec, Performance Storyboard® instruktor

Több mint 20 éve foglalkozik a lean eszközeivel és módszereivel, különösképpen a TPM-mel – Termelékenységközpontú Karbantartás -, Kaizennel és az 5S-sel. A főként autóiparban szerzett széleskörű tudására és tapasztalataira alapozva az elmúlt években tanácsadóként tevékenykedik különböző termelés-optimalizálási projektekben.Speciális tudásának, tapasztalatainak és vezetési erőfeszítéseinek köszönhetően partnervállalatai mérhető fejlődést realizáltak, teljesítményükkel elérve a világ legjobbjainak színvonalát, miközben megoldásaikkal nemzetközi legjobb gyakorlatokká váltak.
Demetra Lean Way, Email: psb@demetra-leanway.com
Aleš Hočevar, Performance Storyboard® instruktor

A lean gyártási módszerek és eszközök szakértője, valamint a PERFORMANCE STORYBOARD támogató központjának a vezetője.Feladatai közé tartozik az eszközök gyakorlati alkalmazásának támogatása, a felhasználók segítése a PSB eszközök használatában.Ezen kívül ő felel a rendszer meglevő és új eszközinek fejlesztéséért..
Demetra Lean Way, Email: psb@demetra-leanway.com