Ultrahangos szivárgásdetektálás

Ultrahangos szivárgásdetektálás

Ultraprobe 9000 ultrahangos szivárgásdetektáló műszerünk sokoldalúan használható mindenféle gáz- és gőz szivárgás, valamint elektromos rendellenességek kimutatására, lokalizálására.
A műszer működési elve nagyon egyszerű: a fent említett jelenségek közben ultrahang keletkezik, amit a műszer érzékel, és egyrészt hallható hanggá, másrészt egy digitális kijelzőn egy mért eredménnyé alakítja. Az eredmények természetesen a műszer memóriájába elmenthetők, így azokat az adott berendezéshez kapcsolva gépállapot trend elemzésre van lehetőség.

 

Mi mindenre használható az ultrahangos szivárgásdetektálás?

Gázszivárgások: bármelyik gáz, beleértve a levegőt is, turbulenciát generál, amikor szűk nyíláson keresztül áramlik. Az Ultraprobe nem gázspecifikus, mint sok más érzékelő, hanem hangspecifikus. A gázspecifikus érzékelők csak egyféle gázt képesek érzékelni, az Ultraprobe pedig bármiféle gázszivárgást, mivel ez a szivárgás során keletkezett turbulencia magasfrekvenciás zaját érzékeli.

Az ultrahangos szivárgásvizsgálat – természetesen ha ki is javítják a fellelt hibákat – egy nagyon gyorsan megtérülő befektetés. A sűrített levegős rendszer szivárgási helyein át távozó energiahordozó hosszú távon jelentős veszteségforrás, mely egy egyszerű, a vizsgált terület és rendszer nagyságától függően fél-, vagy egy napos szivárgásvizsgálatot követően könnyedén megszüntethető.

Ultrahangos szivárgáskeresőnk alkalmas mindenféle gáz szivárgását érzékelni, így segítségével jelentős tűz- és robbanásveszély is elhárítható.

Vákuumszivárgások felderítése
Vákuumszivárgás felderítéseA szivárgásvizsgálatot általában és a leggyakrabban pozitív nyomású szivárgások felderítésére használjuk. A negatív nyomású, azaz vákuumszivárgások felderítése kevésbé általános, viszont jóval izgalmasabb feladat. Hogy miért? Az ultrahangos szivárgásvizsgálat a szivárgási helyen megjelenő turbulencián alapul. Minél inkább turbulens egy áramlás, annál könnyebb detektálni. A pozitív nyomású szivárgásoknál a turbulens áramlás hangja a nyíláson kifelé halad, tehát az ultrahangos érzékelő irányába. Ezzel szemben a negatív nyomású szivárgásoknál a turbulens áramlás nagy része befelé áramlik a csőbe, berendezésbe, tehát az érzékelőtől ellentétes irányba. A lyuk környékén csak egy kis turbulencia érzékelhető. Így tehát a vákuumszivárgások felderítése nagy türelmet és kitartást igényel a diagnoszta részéről, hiszen centiről centire végig kell böngésznie a lehetséges szivárgási területet. A vákuumszivárgási helyek kinyomozása egy másfajta gondolkodást igényel: míg a józan paraszti ész azt mondaná, hogy a levegőben kell pásztázni a műszerrel, ezúttal kivételesen a szerkezetet kell tüzetesen megvizsgálni. A szivárgásvizsgáló műszerünk tapintószondájának segítségével tapogassuk végig a gyanús területeket. Ahol a vákuum beszívja a turbulens áramlást, sistergő hangot lehet hallani a fémen keresztül.

A szivárgásvizsgálat jellegzetes felhasználási területei:

  • Préslevegő szivárgásvizsgálat
  • Kazánok, hőcserélők
  • Kondenzátorok, hűtők
  • Csővezetékek, tartályok, szelepek
  • Vákuum kemencék
  • Gőzcsapdák

Elektromos problémák: az Ultraprobe 9000 egyaránt használható alacsony (15 kV alatti), közepes (15-115 kV) és magasfeszültségű (115 kV felett) rendszereknél. Amikor a magasfeszültségű vezetékeken az elektromosság megszökik, vagy amikor egy elektromos csatlakozás résén “átugrik”, a környező levegőmolekulákat gerjeszti, eközben ultrahang keletkezik.

Felhasználási területek:

  • Korona- és ívkisülésnél
  • Szivárgási áramnál
  • Kúszóáram képződésnél (szigetelőanyagok; transzformátorok, relék; kábelek, gyűjtősínek; csatlakozódobozok esetén)

Mechanikai problémák: A módszer alkalmas különböző mechanikai jellegű problémák észlelésére, mint például a csapágyhibák, azonban ilyen jellegű meghibásodások észlelésére véleményünk szerint a rezgésvizsgálat lényegesen célravezetőbb eszköz.

 

Hívjon most!

Vincze János
+36-20/958-7848
vinczejanos@icgstadium.hu

Felkeltettük az érdeklődését?