Felváltja az IATF 16949:2016 az ISO/TS-t, avagy fókuszban a TPM?

 

Felváltja az IATF 16949:2016 az ISO/TS-t,
avagy fókuszban a TPM?



Az IATF 16949:2016 egy nemzetközi autóipari szabvány, amely 2016-ban lépett életbe, és az ISO/TS 16949:2009-et váltja fel a minőségbiztosítás területén. Az átállási auditok már megkezdődtek és egyértelműen látszik, hogy a TPM és a karbantartás területén tapasztalható a legtöbb elmaradás, hiányosság. Az Ön cége autóipari beszállító? Netán más iparág képviselője? Lépjen időben!

Az alábbi ábra foglalja össze az átállási auditok során tapasztalt legjellemzőbb eltéréseket (2017 – IATF Stakeholder konferencia, Oberursel, Németország):

IATF

A feltárt problémák témakörök szerint:

IATF

Major Non-Compliance: A standardban meghatározott gyakorlat hiánya

Mint az a fenti kimutatásban is látható, a TPM bevezetéshez kötődő jó gyakorlatok alkalmazása a második legnagyobb hiányosság még azoknál a cégeknél is, akik korábban az ISO/TS 16949:2009-nek megfeleltek.
A követelmények a TPM területén az ISO TS-hez képest az IATF 16949:2016-ban jelentősen növekedtek.

Íme néhány konkrét példa a feltárt hiányosságok fő területeiről:

  • Tartalék alkatrészek kezelése
  • Gépek, berendezések, létesítmény fenntartás – erőforrások biztosítása
  • Dokumentált karbantartási célok, pl.: OEE, MTBF, MTTR.
  • Mérőszámok alakulásának bemutatása a menedzsment felé
  • Mérőszám céloktól való eltérések kezelése

Minor Non-Compliance: Eltérés a jó gyakorlattól, annak részbeni be nem tartása.

A kisebb eltérések, folyamatok be nem tartásának terén egyértelműen listavezető helyet töltenek be a TPM-es tevékenységek.

Íme néhány konkrét példa a feltárt hiányosságok fő területeiről:

  • Tervezett javítások ütemezésének kezelése
  • A PM terv és a TPM-es tevékenységek lefedése
  • TPM-es mérőszámok kezelése

Segítség a fejlődésben a követelmények teljesítéséhez

Az A.A. Stádium Kft. 1998. óta foglalkozik TPM bevezetéssel, TPM elvű karbantartás fejlesztéssel, illetve 2006 óta Lean bevezetéssel. Munkánk során közel 100 céggel dolgoztunk együtt kisebb-nagyobb (3 hónap – 5 év hosszúságú) TPM/Lean projektekben az ipar legkülönbözőbb területein. Feladatunk különlegességét a rendszerek testreszabása adja. Eltérő kulturális és műszaki körülmények között igyekszünk javítani a partnereink termelékenységét, csökkenteni veszteségeiket, hatékonyabbá, eredményesebbé, könnyebbé tenni a működésüket, illetve a vállalati dolgozók mindennapjait.

Színház helyett valódi fejlődés

 

Számos cégnél igényel komoly erőfeszítéseket a külső auditokon való megfelelés, a működés látszatának fenntartása. Valós előrelépés még sem történik addig, amíg az első komoly kritikák és “fenyegetések” meg nem születnek. Ekkor aztán a határidő szorításában, (üzleti következményektől rettegve, fővesztés terhe mellett) kell fejlesztéseket megvalósítani, ami legtöbbször csak újabb haladékot eredményez az auditon. Lépjen időben! Kapjon őszinte, valóságos képet cége TPM működéséről! Kezdje meg a felkészülést és az átállást mielőbb, így valódi fejlődést érhet el!

Dolgozzon együtt a legjobbal! Vezesse be a TPM-et velünk!

Referenciáink (a teljesség igénye nélkül):

Ref1


Az IATF-ről röviden

Az IATF (International Automotive Task Force) nagynevű autógyártók és a hozzájuk kapcsolódó autóipari szakmai szövetségek csoportosulása, amelynek fő célja, hogy egy nemzetközileg elfogadott minőségirányítási rendszer kidolgozásával a lehető legmagasabb szinten szolgálják ki az autóipar ügyfélkörét.

Az IATF tagjai:
BMW Group, FCA US LLC, Daimler AG, FCA Italy Spa, Ford Motor Company, General Motors Company, PSA Group, Renault, Volkswagen AG és a következő szakmai szövetségek – AIAG (U.S.), ANFIA (Italy), FIEV (France), SMMT (U.K.) and VDA QMC (Germany).

2016 októberében lépett életbe az IATF 16949:2016-os nemzetközi autóipari szabvány, amely az ISO/TS 16949:2009-et váltja fel 2018. szeptember 14-i hatállyal. Bár az IATF 16949:2016 összhangban áll az ISO9001:2015-tel, így megőrzi annak felépítését, követelményeit. 2017. október 1. óta nem létezik ISO/TS 16949:2009 tanúsító, megújító, felügyeleti és tanúsítóváltási audit. A tanúsított cégeknek átállási auditon kell átállniuk az IATF 16949:2016-ra a korábbi auditciklusuk szerint. Az átállási audittal kapcsolatban több, részletes szabványt és követelményt is kidolgoztak.


Péczely Csaba (+36209644648) – TPM, LEAN, CMMS tanácsadó/ A.A. Stádium Kft.

Péczely Csaba Hazai és nemzetközi konferenciák rendszeres előadója, aki nem csak alkalmazója, de kutatója is a Lean, TPM, vállalati kultúra fogalomköröknek. 2012-ben jelent meg társszerzőként a Lean3 című könyve, amely az első magyar nyelven, hazai tapasztalatok alapján íródott kiadvány a témában.
2006 óta támogatja a TPM, a Lean és a hozzájuk kapcsolódó módszerek bevezetését multinacionális vállalatok gyáraiban. Kisebb, egy telephelyre vonatkozó projektektől kezdve nagyméretű, több telephelyet érintő fejlesztési programokban vesz részt Magyarországon. Olyan kiváló, nagy múltú vállalatokkal dolgozott/dolgozik együtt, mint a Nestlé, Knorr Bremse, SCHOTT, Linamar, Haldex, Partner in Pet Food.


Fekete Gábor
(+36209732866) – TPM, LEAN, CMMS tanácsadó/ A.A. Stádium Kft.

Gábor munkája során a sajáterős karbantartási rendszerek fejlesztésével, TPM, RCM és hozzájuk kapcsolódó módszerek bevezetésének támogatásával foglalkozik: beleértve a kisebb, egy telephelyre vonatkozó bevezetéseket és a nagyméretű, akár több éves fejlesztési programokat is, elsősorban Magyarországon.
Olyan kiváló, nagy múltú vállalatokkal működött már együtt eddigi pályafutása során, mint a Leadec (korábban Voith Kft.), Dome FSG, Raiffeisen Bank (FM részleg), Delphi, Grundfos, General Electric négy különböző gyára, Pick, BPW, Kanizsa Trend, Szatmár Optika.

Ha szeretne többet megtudni a TPM3-ról vagy annak bevezetéséről, forduljon hozzánk bizalommal a fenti mobilszámokon, vagy a tpm@aastadium.hu e-mail címen!