whirlpool-tűzoltáshoz2

Kérem, idézze fel a mai operatív vezetői megbeszélést!
1. Az előző nap minőségi / kiszállítási / technológiai problémája vitte el az idő nagy részét?
2. A felelősök azonosítása, illetve a problémából való gyors kilábalás vitte el a fókuszt, hogy legalább a holnapi nap már minden rendben menjen?

Ha a fenti kérdések bármelyikére a válasz igen, CSAK AKKOR olvasson tovább!

A „mai tűz” csapdája

Nemrég bent ültem egy vállalat menedzsment megbeszélésén, és a kulcsgép előző napi meghibásodása volt a téma.

A vita hevében feltettem pár kérdést:

 • Ez a hiba most fordult elő először, vagy sokadszorra következik be?
 • Mi a nagyobb probléma? Ami minden nap 20 percet visz el (ezért a műszaknak fel sem tűnik), vagy ami két évente egyszer 24 óra állást okoz (és a vállalatvezetés a szőnyeg szélére kerül)?
 • Miért a tegnap tüzével foglalkozunk, amikor SOKKAL-SOKKAL NAGYOBB PROBLÉMÁINK vannak?

Javaslom, ezeket a kérdéseket Ön is tegye fel legközelebb!

Persze, ilyen az emberi elme, mindig az egyszeri nagy eseményre emlékszik. A mindennapos apró nyűgöket, bajokat pedig megszokja. Mint az az operátor, akinek egy hosszú piszkavasat támaszt a széke mellé, ha beakadna a termék, vagy az a technológus, aki már rutinból állítja át a vezérlési paramétereket, ha selejtet gyárt a gép.

5 lépés, amivel kitörhet a „mai tűz” csapdájából:

 • Tudatosítás:
  Amikor felmerül egy probléma, mindig gondolkozzon el rajta, hogy ez most egy „mai tűz”, vagy valóban gond. Ha „mai tűz”, koncentráljon arra, hogy hogyan lehet a leggyorsabban, legkevesebb erőforrás ráfordítással, a probléma helyén megoldani, és véletlenül se akarjon A3 vagy más probléma megoldó csapatmunkát indítani. Ebben segít egy kedves ügyfelemtől származó mondás: „Majd ha harmadszor megtörténik, foglalkozunk vele”
 • Ismerjük a veszteségeinket:
  A vállalatoknál amikor megnézzük a veszteségek torta diagramját, mindig van egy jelentős nem magyarázott, vagy „elfogadott, ez ilyen” szelet. Várja el a területi vezetőitől, hogy pontosan járjanak utána, miből tevődnek össze ezek a részek. Itt bújnak meg ugyanis a szisztematikus problémák.
 • Vízió, bátorság:
  Ki fog derülni, hogy a vezetők valójában több visszatérő, szisztematikus hibát ismernek. Sőt, egyszer-egyszer már próbálták megoldani, de nem sikerült nekik. Ez a kudarc és frusztráció pedig elvette a kedvüket a további próbálkozásoktól. Vezetőként feladat ennek a csalódottságnak a kezelése, víziót adni nekik, hogy van megoldás. Léteznek olyan módszerek, működik az a szemlélet, amivel a legmakacsabb hibák is orvosolhatók.
 • Tanulás:
  Egy siker óriási lökést ad. Egy szakállas probléma hitet és lelkesedést önt a csapatba, de a probléma pont azért szakállas, mert ahogy „hozzá szoktunk állni a megoldáshoz” az nem működik. Az új szemléletet, az új módszereket meg kell tanulni. Melyek a probléma megoldás lépései (távlati cél, jelen állapot megértése, következő célállapot meghatározása, tanulás kísérleteken keresztül – mindez szisztematikus munkában, a lépések sorrendi betartásával), hogyan segítse a vezető a probléma megoldás folyamatát, melyek a jó kérdések és válaszok. Ezek segítenek előre.
 • Reflexió:
  Visszatekintés arra, hogy mi történt és mi miért történt. Itt történik a változás, ezzel értik meg a vezetők, hogy milyen viselkedés és gondolkodásmód vezet eredményre.

Mit nyerhet azzal, ha a „mai tűz” helyett a valós problémákkal foglalkozik?

 • Hosszú Távú Stabilitás és Hatékonyság Növelése:
  A szisztematikus, rendszeresen visszatérő problémák megoldása hosszú távon javítja a vállalat stabilitását és hatékonyságát. Az állandóan visszatérő problémák kiküszöbölése csökkenti a folyamatosan ismétlődő hibák és pazarlások káros hatásait.
 • Idő-optimalizáció:
  Ha a vezetők a gyökérproblémákra koncentrálnak, az az idő és erőforrások hatékonyabb felhasználásához vezet. Az ismétlődő problémák folyamatos kezelése helyett a hosszú távú megoldásokra összpontosítva kevesebb idő és erőfeszítés szükséges, ami időt szabadít fel a vezetők számára. Csökken a stressz szint, nyugodtabbá válik a munkavégzés.
 • Jobb Minőség és Ügyfélelégedettség:
  A szisztematikus problémamegoldás a minőséget javítja és az ügyfél-elégedettséget növeli. Az ismétlődő hibák csökkentése által a termékminőség megbízhatóbbá válik, ami pozitív hatást gyakorol az ügyfelek elégedettségére.
 • Kulturális Változás és Fejlődés:
  A vezetők példamutató fókusza a rendszeres problémamegoldásra elősegíti a vállalati kultúra és attitűd változását. A dolgozók észreveszik a vezetőség elkötelezettségét a hosszú távú fejlődés és javulás iránt, ami inspiráló hatást gyakorol a teljes szervezetre. Ezzel együtt nő a vezetés respektje és elismertsége, sokkal jobban követik majd őket a beosztottak az új utakon, változások során.
 • Innováció és Jövőbeli Kihívások Kezelése:
  A rendszeresen visszatérő problémák elemzése és megoldása rávilágít azokra a területekre, ahol a vállalat hosszú távú növekedési és innovációs potenciált rejt. Az időtakarékos és hatékony megoldások lehetővé teszik, hogy a vezetők több energiát fordítsanak az új lehetőségek keresésére és a jövőbeli kihívásokra való felkészülésre.

 

GYORSFÉNYKÉP
3 perc
e-mail
Átfogó képet kap arról, mekkora erőforrást szabadíthat fel a vállalatánál

KONZULTÁCIÓ
60 perc
online
Testreszabott szakértői támogatás a vezetői kihívásai alapján megfogalmazott kérdésekben

GYAKORLATI TECHNIKÁK
1 nap
webinár
Bevezető tréning a megvalósítás módszereibe: Hogyan szabadíthatja fel a rejtett tartalékokat a vállalatánál?

A cikk írója az ICG Stádium Kft. szakértője:

dr. Péczely György

ügyvezető, senior tanácsadó