labirint3

Mindent Önnek kell megoldania? Néha úgy érzi, mintha csak Ön hozna döntéseket a vállalatnál? Elgondolkodott már, hogy mi is a dolga az Ön beosztott vezetőinek, ha minden problémával Önhöz fordulnak megoldásért? A csere persze nem opció, a munkaerőpiacon egyre nehezebb rátermett kollégákat találni. A bizalom pedig már rég leépült. Szinte fél, ha összetett feladatokat ad ki, és már az ötleteit is fél megosztani, mert ukázként értelmezik minden szavát. E közben a külső környezet egyre gyakrabban hoz váratlan új feladatokat, mindennél nagyobb szükség lenne a vezetői réteg erősödésére.

Ne dolgozzon a beosztott vezetői helyett!

- Vessen véget a felfelé delegálásnak!

György dr. Péczely

ügyvezető, senior tanácsadó

A vezetők működése fejleszthető, de ehhez új megközelítés szükséges. A szemléletfejlesztés nyilván nélkülözhetetlen, de önmagában hatástalan, és valljuk be elcsépelt megközelítés. Néhány tréning, vagy coaching lehet is hatásos, de hány ilyen programon vettek már részt a kollégák, a remélt eredmények nélkül?

Szerencsére van kiút!

A megoldás 5 lépése a következő:

  1. Mítoszok lerombolása: Az út a működést megbéklyózó mítoszok lerombolásával kezdődik. Beszélni kell a problémáról, nyíltan. A beosztott vezetőknek meg kell érteni a menedzsereik elégedetlenségét, de ez fordítva is igaz, tisztában kell lenni a beosztottak frusztrációjával.
  2. Frusztrációból energia: Igen! Kulcs, hogy az ilyen helyzetben lévő beosztott vezetők is frusztráltak. Mert érzik ők, hogy meg kellene oldaniuk problémákat, de ez nem megy nekik. Eljutottak a tudásuk határáig. Ez a frusztráltság viszont energiát ad nekik, ha látják a jövőképet, a kiutat, azonnal húzóerővé válnak.
  3. A tudás határának átlépése: Az, hogy a beosztott vezetők elérték a tudásuk határát, nem egyenlő az alkalmatlanságukkal. Csak annyit jelent, hogy nem rendelkeznek azzal a szemlélettel és gyakorlattal, hogy hogyan kell ezen a küszöbön túl lépni. Ami tanulható. A beosztott vezető megismerheti ennek módszereit, a menedzser pedig megtanulhatja, hogy hogyan vezesse ezen az úton a kollégáit.
  4. Tanulás, gyakorlat: Persze az, hogy valami megtanulható, jó hír, de meg is kell tanulni. Gyakorlatokon, valós helyzeteken, nagy önmérséklettel menedzsernek és beosztott vezetőinek óriási sikerélménye lesz az új szemlélet alkalmazásából. Biztonságos környezet (ahol a hibázásért nem jár büntetés), szisztematikus objektivitás, kísérletek és tanulás. Ezek a kulcs lépések.
  5. A rendszerek részévé tenni: „Systems shapes behaviour”. A vállalati folyamatok és rendszerek finomhangolása segít majd megszilárdítani az új viselkedési formákat. Oktató anyagok, megbeszélés szabályok, táblák, sztenderd lépések és sok más apróság tudatos átalakítása teszi fenntarthatóvá az eredményeket.

És hová vezet ez a változás? A jövő 5 legcsábítóbb jellemzője a következő:

  1. Gyorsabb és Hatékonyabb Döntéshozatal: Ha a vezetők a saját szintjükön képesek hatékonyan megoldani problémákat, a döntések gyorsabban megszületnek. Nem kell várni, hogy a probléma “felfelé” kerüljön a hierarchiában, így a válaszok és intézkedések azonnal alkalmazhatók.
  2. Csökkentett Bürokrácia és Időveszteség: Az alkalmazottak és középvezetők képességei alapján történő problémamegoldás csökkenti a bürokráciát és az adminisztrációs időt. A döntések helyben megszületnek, nem szükséges hosszas és felesleges jóváhagyási láncolatokon keresztül menni.
  3. Felelősség és Empowerment Növelése: Az alacsonyabb szintű vezetők és alkalmazottak részvételével a vállalatban a felelősségérzet és az empowerment növekszik. Az emberek érzik, hogy részei a folyamatoknak, és hozzájárulhatnak a megoldásokhoz, ami motiváltabbá teszi őket.
  4. Jobb Minőségű Megoldások: Azok, akik közvetlenül érintettek a problémában, gyakran a legjobb megoldásokat tudják felajánlani. A helyszíni tudás és tapasztalat lehetővé teszi, hogy a döntések és intézkedések jobban illeszkedjenek a valósághoz.
  5. Költségcsökkentés és Innováció: A problémamegoldás helyben történő erősítése segíti a hatékonyság növelését és a költségek csökkentését. Továbbá, a munkatársak közvetlen visszajelzése és bevonása révén könnyebben felfedezhetők újítások és innovációs lehetőségek is.

 A kulcs az ezek összehangolása, szervezetfejlesztési, módszertani és változásmenedzsment:

 

GYORSFÉNYKÉP
3 perc
e-mail
Átfogó képet kap arról, mekkora erőforrást szabadíthat fel a vállalatánál

KONZULTÁCIÓ
60 perc
online
Testreszabott szakértői támogatás a vezetői kihívásai alapján megfogalmazott kérdésekben

GYAKORLATI TECHNIKÁK
1 nap
webinár
Bevezető tréning a megvalósítás módszereibe: Hogyan szabadíthatja fel a rejtett tartalékokat a vállalatánál?

Érdekli a téma? Írjon!

dr. Péczely György

ügyvezető, senior tanácsadó