starling4

Nagy Nóra (tréner, coach):

A seregélyek mágikus táncának üzenete

A seregélyek társaságkedvelő madarak, hatalmas kolóniákban élnek. Napközben viszonylag szétszóródva csipegetik táplálékukat, de ahogyan közeledik az alkonyat, gyülekezni kezdenek bokrokon, villanyvezetékeken, és amikor együtt a csapat, szárnyra kélnek. A több ezer seregélyből álló madárcsoport szinte hipnotikus mozgást kezd a levegőben. Az alakzat lüktet, hullámzik, néha felgyorsul, lelassul, összetömörül vagy szélesen szétterül.

Az emberek figyelmét már régóta magához ragadta ez a jelenség, de az egyik legjobb felvételt 2008-ban egy olasz forgatócsoport készítette róla.

Seregélyek rajzása

1. ábra: Seregélyek rajzása

Mit üzen nekünk ez a természeti csoda?

Mi az ICG Stádiumnál abban hiszünk, hogy a komplex rendszerek működésének gyökérokait, alapvető szabályait kell megismernünk. Ekkor képessé válunk kisebb beavatkozásokkal nagyobb hatást gyakorolni a teljes egészre. Ehhez persze figyelembe kell venni úgy az emberi, viselkedésbeli, vezetési szempontokat, mint a rendszerek, folyamatok és eszközök működését.

Hogyan figyelhetjük meg a madarak mozgásában azt, hogy egyszerű szabályok komplex rendszerek működését eredményezik?
Bár első látásra úgy tűnik, hogy a hatalmas tömeg együtt mozog, elemezve a részleteket kiderül, hogy az egymáshoz legközelebb elhelyezkedő hét madár igazítja mozgását szomszédaihoz. Tehát kisebb csoportokban működnek igazán hatékonyan. Ügyelnek rá, hogy ne ütközzenek és egy irányba haladjanak. A környező nagyobb csoport úgy alakítja a formációkat, hogy mindig cserélődjenek azok, akik a szélére kerülnek, és így mindenkinek legyen lehetősége jól rálátni a tájra, a környezetre, a szélesebb valóságra. Ha esetleg veszélyhelyzet alakul, mert megjelenik valahol egy ragadozó madár, akkor a csoport összébb zár és a mozgása élénkül, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát. A változásokra akár 100 milliszekundum alatt képesek reagálni.

A seregélyek mágikus táncának elemzését felhasználták már automatizált, önvezető járművek mozgásának tervezésénél. Tanulmányozták őket akkor is, amikor robotrendszerek irányításának javítását vagy dróngyártást készítettek elő, valamint 3D-s modelleket hoztak létre ebből a jelenségből. De például a Batman Begins cím filmben a madárraj számítógépes szimulációját denevérrajok megjelenítésére használták fel.

Önöknél hogyan alakulnak a folyamatok? Hogyan működnek a kisebb és nagyobb csoportok? Örömmel találkozunk Önökkel, hogy megvizsgáljuk az Önöknél tapasztalható jelenségeket hatékonyság, műszaki tartalom és emberi reakciók oldaláról.


Vegye fel a kapcsolatot a cikk írójával, Nagy Nórával!

Partnerei a változásban / Your Partner in Change

Péczely Csaba

ügyvezető, senior tanácsadó

dr. Péczely György

ügyvezető, senior tanácsadó

Fekete Gábor

senior tanácsadó