Karbantartás fejlesztés online. Ez lehetséges?

Couch potatoe6

„Kedves Olvasó! Jelenleg ingben és pizsamanaciban ülök a díványomon, hasamon a laptop, balkezemben egy whiskey-s pohár. Nem, nem Netflixezek, hanem dolgozom. Isten hozott home office!:)”  Ugye nem gondolják komolyan, hogy az online megbeszéléseknek, vagy online munkának ez lenne az előnye?! Ha mégis, hát tévednek!

Lehetséges egyáltalán az online karbantartás?

Nyilvánvalóan vannak bizonyos berendezések, ahol távoli kapcsolattal is lehetséges állapotot értékelni, paramétert változtatni, ez elterjedt megoldás. De egyértelmű, hogy bármiféle mechanikai, vagy fizikai akció távolról ma még kivitelezhetetlen.

A munkát szervezni, közösen gondolkodni, problémát elemezni, képzést/oktatást tartani azonban nagyon is lehetséges online módon, hatékonyan!

Sőt! A kényszerű távmunka ráirányította a figyelmet annak előnyeire is! Egy-egy fejlesztési projekt online módon még intenzívebb is lehet, mint „on-site” megoldással. Íme, a virtuális térben (is) folyó projekt előnyei:

  • gyakori kontakt a vezető és a csapata között
  • folyamatos kontroll lehetőség, élő projekt státusz
  • az elkészült dokumentumok, anyagok bármikor, bárki számára megnézhetők
  • a csapattagok érzik a folyamatos eredmény szállítás igényét
  • nagyobb önállóság a csapattagok részéről
  • hatékonyabban kihasználható a munkaidő, mivel nem kel meetingről meetingre járni, esetleg a napi munkát félretenni a fejlesztési projekt kedvéért.

Persze nem minden feladat oldható meg az online térben a karbantartás fejlesztése terén sem. A lényeg a helyes balansz! Íme egy online projektünk első ütemének  idő és tevékenység terve:

  1. 1. ábra Látható, hogy a feladatok jelentős része megoldható online tanácsadás keretében, csak akkor vagyunk a helyszínen, ha egy-egy feladathoz elengedhetetlen a személyes támogatás.