Helyszíni dinamikus kiegyensúlyozás

A ventilátorok, villamos motorok, ékszíjtárcsák, tengelykapcsolók, darálók és centrifugák számos esetben egyensúlyhibásak. Gyártási, szerelési pontatlanságok, vagy épp az üzemelés eredményeként hiúsulhat meg a körszimmetrikus tömegeloszlás, ami forgórész kiegyensúlyozatlanságot okoz. E hiba nem okoz látványos, gyors kényszerleállást, a gép leállításakor, megbontásakor felismerhetetlen marad – viszont kifejti hatását:

  • Megnöveli a rezgési és zajszintet.
  • A terhelt géprészek normálisnál gyakrabban hibásodnak meg, használódnak el.
  • Az elkerülhetetlennél nagyobb a csapágyfogyás, több a kényszerleállás.
  • A láthatatlan hiba tartós és biztos ellensége vállalata pénzének, idejének, nyugalmának.

Az ICG Stádium Kft. (korábban A.A. Stádium Kft.) az elmúlt évtizedekben több, mint 10 000 gépvizsgálatot végzett kiegyensúlyozatlanság szempontjából. E mérések alapján felállított statisztika közelítőleg az Ön vállalatára is igaz. Állítsa meg a pazarlást, biztosítsa nyugalmát – a forgórészek dinamikus kiegyensúlyozásával.

Gép
Egyensúlyozatlan
Durván egyensúlyozatlan
ventilátor járókerék
27,03%
11,06%
új villamos motor
1,19%
0,02%
javított villamos motor
9,64%
2,88%
centrifuga
8,13%
3,97%
daráló
31,25%
14,44%
tengelykapcsoló
6,3%
0,51%
ékszíjtárcsa
3,17%
0,03%

A várható élettartam a kiegyensúlyozatlan forgórészeknél kb. 40, a durván egyensúlyozatlanoknál pedig kb. 70%-kal rövidebb, mint az elvárható lenne.
A berendezések helyszíni egyensúlyozásával nem csak pénzt takaríthat meg, de a kényszerleállások és balesetek árnyéka sem zavarja a hétköznapokat – és hétvégéket.
Ne felejtse: minél hamarabb elvégezteti a rotorok dinamikus kiegyensúlyozását, annál gyorsabban megállítja a pazarlást!

helyszíni dinamikus kiegyensúlyozás

Járókerék helyszíni dinamikus kiegyensúlyozása

A pénztárcánk csendes gyilkosa

A kiegyensúlyozatlanság talán a legalattomosabb géphiba. A magas vérnyomáshoz hasonlóan csendben, alattomosan fejti ki hatását. Jelenlétét gyakran semmi más nem jelzi, mint a csapágyak, tömítések, teherviselő elemek 10-20…100-200%-os élettartam csökkenése, a magasabb zajszint, növekvő energiafogyasztás. Mit tesz az átlag karbantartó, ha tönkremegy a csapágy? Kicseréli. Ha kell: újra, meg újra. Pedig gyakran egyetlen csapágy árából kiegyensúlyoztathatná és hosszú időre elfelejthetné a gépet. Higgye el: a forgórészek helyszíni kiegyensúlyozása lényegesen kevesebbe kerül, mint a tönkrement berendezés, vagy annak termelésből való kiesése okozta kár! A ventilátor kiegyensúlyozás egy gyorsan megtérülő befektetés!

Mely forgórészeket, rotorokat egyensúlyoztassuk ki?

Az iparilag fejlettebb országok üzemeiben alapelv az, hogy minden jelentősebb forgórészt, amelyet megbontunk, amelyen munkát végzünk, a gép visszaindítása előtt egyensúlyozatlanságra ellenőrizzük, ellenőriztessük.

Egyensúlyozó gépen vagy saját csapágyon?

Általános alapelv, hogy minden forgórészt, amelyet saját csapágyon ki lehet egyensúlyozni, ne vigyük egyensúlyozó gépre. A ki- és visszaszerelés, a szállítás ugyanis nemcsak idő- és pénzigényes, de egyben hibaforrás is.

Hívjon most!

Vincze János
+36-20/958-7848
vinczejanos@icgstadium.hu

Felkeltettük az érdeklődését?