Részprojekt

Lean részprojektek támogatása

Milyen esetekben érdemes Lean részprojektekben gondolkozni?

• A Lean rendszer teljes bevezetése erőforrás-igényes feladat. A szükséges idő, pénz és munkaóra azonban nem minden esetben áll rendelkezésre. Ilyenkor egy célzott projekt, vagy a Lean egyes eszközeinek bevezetése is komoly segítség lehet a vállalat számára.
• Egy már működő termelési rendszer esetén is gyakran előfordul, hogy bizonyos területek fejlesztésre szorulnak, legyen szó a veszteségforrások kezeléséről, vagy épp az anyagáramlás fejlesztéséről. Ilyenkor célzott beavatkozás szükséges.
• Máskor egy kulcs értékáram vagy termelési folyamat hatékonysági problémáinak kezelése szükséges. Ilyenkor a működés függvényében, sebészi pontossággal kell a megfelelő eszközökhöz nyúlni.

Hogyan dolgozunk?

Minden esetben arra törekszünk, hogy megértsük az ügyfél problémáit és közösen kidolgozott testreszabott megoldásokkal segítsük a fejlődésben. Az önműködő, önfenntartó megoldásokban hiszünk.

 

Tipikus részprojektek Lean

Néhány tipikus részprojekt

Lean leadership

Alapelv: A Lean nem csak eszközök alkalmazásáról szól, hanem vezetői viselkedésmód is egyben.

Egyre gyakrabban találkozunk olyan cégekkel, ahol már évek óta “Leaneznek” és “ismerik az összes eszközt”, a rendszer azonban még sem működik megfelelően. E cégek számára fejlesztettük ki Lean leadership programunkat, amelynek célja a vezetői elkötelezettség és gondolkodásmód fejlesztése a középvezetői szinttől kezdve egészen a felsővezetésig.

5S bevezetés

Alapelv: rendezett, tiszta környezetben a problémák, rendellenességek láthatóvá válnak, az emberek pedig fegyelmezettebbé.

Az 5S a Lean egyik alapvető eszköze és alkalmazása, elmélyítése számos pozitív hatással jár. Ilyen például a munkabiztonság javulása, a széleskörű bevonás és a fegyelmezettség kultúrájának erősödése, a készletek csökkenése, vagy az átláthatóság megteremtése a folyamatos fejlődés támogatásához.

Standard munka

Alapelv: Meghatározott és elfogadott “legjobb” gyakorlat nélkül a veszteségforrások felismerése és a folyamatos fejlesztés igen komplikált, ha nem lehetetlen.

Fő előnyei: a változékonyság csökkentése, az új dolgozók könnyebb betanítása, világos elvárások és így kevesebb feszültség, a fegyelmezettség erődöséde, eszköz a tanuláshoz, amely támogatja az ellenőrzést, a probléma-megoldást, segíti az emberek bevonását a fejlesztésekbe.

Értékáram elemzés (VSM)

Alapelv: A jelen állapot és a fő problémák felismerése, megértése kulcs fontosságú bármely folyamat anyag és információáramlásának fejlesztése esetén.

A VSM a Lean egyik legelterjedtebben használt eszköze. Fő előnyei: segíti a széleskörű bevonást és megértést, egyben vizsgálaja a teljes folyamatot, nem csak annak egy-egy elemére, rámutat a fő problémákra, vizuális, mérőszámokon alapul, irányított kérdésekkel segíti a célállapot megtervezését és a folyamatos fejlődést.

Hoshin Kaizen fejlesztés

Alapelv: A fejlesztés leghatékonyabb módszere, ha a munkaterületen (Gembán) alkalmazzuk a Lean eszközeit a munkafolyamatokat leginkább ismerő kollégák bevonásával.

A Hoshin Kaizen egy termékcsalád munkafolyamatainak és problémáinak megértésében és gyors fejlesztésében segít. A VSM-mel ellentétben jellemzően nem érinti a teljes értékáramot, viszont mélyebben vizsgálja azt. Fő előnyök: széleskörű bevonás, a munkafolyamatok mélyreható megismerése, gyors fejlesztések, melyeknek eredményeként nő a produktivitás, javul a minőség, csökkennek a készletek és az átfutási idő.

Veszteségcsökkentő projektek vezetése

Alapelv: a veszteségforrásokat nem elegendő felismerni, de azokat a lehető leghatékonyabb módon is kell kezelni.

A veszteségforrások visszaszorításának módszertana a PDCA cikluson alapul és fő előnyei a következők: széleskörű bevonás, következetesség, standardizált és vizuális módszertan, amely segíti a gondolkodást és az elsajátítást, átláthatóság, gyorsabban jelentkező eredmények.

Az átállási idők csökkentése

A hosszú átfutási idők azt eredményezik, hogy ritkábban állunk át. Ezáltal csökken a gyártás rugalmassága, nőnek a készletek, ami számos többletköltséget eredményez.

Az átállási idők lerövidítésére a SMED-et (Single Minute Exchange of Die) használjuk. Fő előnyei: az átállási folyamat standardizálása és így a változékonyság csökkentése, az új dolgozók könnyebb betanítása, világos elvárások és jobb minőség, a tanulás, az ellenőrzés, a probléma-megoldás és a folyamatos fejlődés támogatása.

LDMS rendszer kialakítása

Alapelv: A napi működésben jelentkező problémákat a lehető leggyorsabban láthatóvá kell tenni, majd pedig következetesen kell kezelni őket a vevői igények kiszolgálásának érdekében.

A Lean Daily Management System négy fő eleme: a kulcs információk vizuális megosztása, problémamegoldás csapatmunkában, a megfelelő információáramlás és a vezetői támogatás. Előnyei: világos célok és felelősségkörök,  átláthatóság, üzemi szintű probléma-megoldás és folyamatos fejlesztés.

 

Lean a támogató területeken

Alapelv: Ha megértjük a Lean gondolkodás elveit, a háttérben húzódó logikát, akkor kifejleszthetjük saját eszközeinket a termelésen kívül is a hatékonyabb működés érdekében.

A Lean elveket ma már világszerte alkalmazzák bankokban, az egészségügyben, vagy a gyárak támogató funkcióinál (HR, termék-fejlesztés, karbantartás, stb.). Ön lát fejlődési lehetőséget a saját cégénél? Előnyök: külső és belső vevői igények jobb megértése, csökkenő átfutási idő, jobb minőség, alacsonyabb költségek.

Kihez fordulhat?

dr. Péczely György

ügyvezető, senior tanácsadó

Péczely Csaba

ügyvezető, senior tanácsadó

Felkeltettük érdeklődését?