Speciális Ötletbörze:

Mit tegyünk, hogy a mienk legyen a legjobb Tinder profil?

Speciális ötletbörze

Akció

Speciális Ötletbörze:

Mit tegyünk, hogy a mienk legyen a legjobb Tinder profil?


1

Napi munkánk során nem könnyű kiszakadni a megszokások közül.
A beidegződések, a megszokott szabályok bilincsbe vernek minket.
Ki ne hallott volna ilyen, és ehhez hasonló mondatokat:
“10 éve így dolgozunk”, “Ez a szabály, mindenki tartsa magát hozzá”

Ez a gondolkodásmód számos nehézséget okoz egy pl. innovációs/fejlesztési projekt, vagy egy Kaizen workshop esetén.

Mégis hogyan rombolhatjuk le ezeket a gátakat?
Hogyan léphetünk túl saját korlátainkon?

Számos játékos módja létezik gondolataink felszabadításának, amelyek közül az ötletbörze egy speciális változatát mutatom be a következőkben. Ez a módszer lehetőséget nyújt egyszerre akár két vagy több probléma megoldásához is.

1. lépés: Az innovációs/fejlesztési folyamatba bevonni kívánt csapatot osszuk legalább két, minimum 3-3 fős csoportra!

3

2. lépés: A csoportok kapnak egy-egy témát a workshop vezetőjétől. A feladatuk azonban nem az, hogy megoldásokat keressenek! Ehelyett a mindennapi életből vett hasonlatokkal kell leírniuk a problémát, majd a legjobbat kiválasztani közülük.

3

Például, ha az eredeti felvetés: Hogyan tehetnénk a tréningjeinket csalogatóbbá a lehetséges ügyfélkörünk számára?

A csapat által választott legjobb hasonlat: Mit tegyünk, hogy a miénk legyen a legjobb Tinder profil?

3

3. lépés: Ezután a csapatok megkapják a másik csapat által megfogalmazott hasonlatot és kezdődhet az Ötletbörze.

NE FELEDJÜK:
I. az Ötletbörze gyilkosa a vita/kritika! Ebben a fázisban nincsen rossz ötlet! II. az Ötletbörzén megszületett ötleteket feljegyezni! Minden esetben jelöljünk ki erre a feladatra egy-egy személyt!

4. lépés: Az Ötletbörze végeztével a csapatok visszakapják az általuk megfogalmazott hasonlatra beérkezett ötleteket. Ekkor kezdődhet csak az igazi ötletelés. Hogyan oldhatnánk meg az eredeti problémát?
Ezen a ponton rengeteg olyan gondolat segíti majd csapatunk munkáját, amely egy a munkahelyi beidegződésektől, megszokásoktól távoli problémára született. Segítségükkel lényegesen kreatívabb, eredményesebb megoldásokat dolgozhatunk ki!

3
3

5. lépés: Mutassuk be egymásnak és közösen értékeljük a várható hatás és a megvalósíthatóság bonyolultsága alapján ezeket a javaslatokat!

Végül következhet az intézkedések megvalósítása a PDCA (Plan-DO-Check-Act) szemlélet szerint.


Segítünk! Ha Lean vagy TPM bevezetésben gondolkozik, fejlesztené jelenlegi működését vagy netán érdekes és egyben hasznos képzéseket/workshopokat szervezne cégénél, keressen minket és dolgozzunk együtt a kiemelkedő eredményekért – jó hangulatban!

Péczely Csaba – TPM, LEAN tanácsadó / ICG Stádium Kft.
Elérhetőség: 20/964-4648, tpm@aastadium.hu<;/p>

Hazai és nemzetközi konferenciák rendszeres előadója, aki nem csak alkalmazója, de kutatója is a Lean, TPM, vállalati kultúra fogalomköröknek. 2012-ben jelent meg társszerzőként a Lean3 című könyve, amely az első magyar nyelven, hazai tapasztalatok alapján íródott kiadvány a témában.
2006 óta támogatja a TPM, a Lean és a hozzájuk kapcsolódó módszerek bevezetését multinacionális vállalatok gyáraiban. Kisebb, egy telephelyre vonatkozó projektektől kezdve nagyméretű, több telephelyet érintő fejlesztési programokban vesz részt Magyarországon. Olyan kiváló, nagy múltú vállalatokkal dolgozott/dolgozik együtt, mint a Nestlé, Knorr Bremse, SCHOTT, Linamar, Haldex, Partner in Pet Food.

Péczely Csaba