Lézeres ékszíjtárcsa beállítás

Meghajtó és meghajtott gép közötti erőátviteli rendszerek beállítási problémái nem csak tengelykapcsolós gépek sajátjai, de jellemző lehet a szíjhajtású gépekre is. Sajnos a karbantartási részlegek a szíjhajtású berendezések megfelelő beállítását általában nem tekintik kritikus fontosságúnak, a szíjfeszesség ellenőrzésével és esetleges korrigálásával letudják a kérdést. Azonban a szíjtárcsák egymás síkjához viszonyított bármilyen eltérése az egyik fő oka a szíj rövid életének és a berendezések egyéb megbízhatósági problémáinak, nem beszélve arról, hogy így az energiaátadás hatásfoka is jelentősen romlik.

A szíjtárcsák eltolódása és egyéb hibás szíjállapot is felderíthető a megfelelő rezgéselemzési technikákkal. Az olyan jellegzetességek, mint amilyen az egyszeres, kétszeres vagy többszörös szíjfrekvencia nyilvánvalóvá válik a rezgéselemző számára, a jelen lévő hiba típusától függően. Például a szíjtárcsa eltolódása általában nagy axiális vibrációt eredményez a tengely forgási frekvenciáján a meghajtó és a meghajtott berendezés esetében is.

ékszíjtárcsa beállításlézeres ékszíjtárcsa beállító
Hogyan tudjuk megelőzni a szíjhajtás hibás beállításából fakadó nem kívánt megbízhatósági problémákat? A legjobb, legbiztosabb módszer a lézeres ékszíjtárcsa beállítás, melyet kifejezetten ilyen jellegű alkalmazásra fejlesztettek ki. Ez a technológia nagyon gyors, olcsó és hatékony módszert kínál annak biztosítása érdekében, hogy a szíjhajtású erőátviteli rendszer megfelelően legyen beállítva. A karbantartók gyorsan kiképezhetők a használatára, a módszer könnyen beintegrálható a mindennapi karbantartási tevékenységbe.

Egy átlagos felszereltségű lézeres ékszíjtárcsa beállító ára kb. 50 szíjtárcsabeállítás után megtérül, hiszen a helytelen beállítás nemcsak az ékszíj éltettartamát tizedeli meg, a szíjtárcsa is félre kopik, ami után hiába tesznek fel új szíjat, az sem fog megfelelően futni. Mindez azonban eltörpül a váratlan hiba miatti gépleállás okozta termelés kiesés mellett. Vigyázat! Könnyen legyintenek a szakemberek, mondván: “Ó, a szíjcsere csak egy mozdulat.”, no de ha éppen nehezen hozzáférhető helyen van, vagy igen drága alapanyagot munkál meg a gép és abban keletkezik helyrehozhatatlan kár. Továbbá a felerősödött szíjfrekvencia, mint megnövekedett géprezgés éppen a tengely csapágyai közelében a legintenzívebb, igazán olcsó vigasz, hogy a rezgésanalízis könnyedén és nagy biztonsággal ki tudja majd mutatni. Nem lenne sokkal egyszerűbb eleve helyesen beállítani a hajtást?

Ne is folytassuk a kellemetlenségek sorát, a szakmai alaposság is megköveteli, hogy a szíjhajtások is precízen beállítottak legyenek.

A szíjjal kapcsolatos hibák nagy hatással lehetnek a berendezések megbízhatóságára. Napjainkban egyetlen modern karbantartási szervezet sem engedheti meg magának, hogy a szíjak és szíjtárcsák szemre, barkács módszerek segítségével legyenek beállítva.

Ha az Ön vállalatának nincs lehetősége a műszervásárlásra, egy mérést végző kolléga kijelölésére (vegyük figyelembe, hogy a kijelölt kolléga, a hajtások számától/megbízhatóságától függően több munkaórát is a beállításokkal tölt majd), egyszerűen rendelje meg a szolgáltatást tőlünk!

Ha szeretne Ön is ilyen egyszerűen megszabadulni sok veszteségtől, ha üzembiztosabb rendszert szeretne, hívjon!

Felkeltettük az érdeklődését?