Reziliencia - a lélek keljfeljancsija

Hogyan működik lelkünk keljfeljancsija?

Pillanatfelvétel a rezilienciáról

Nap mint nap szembesülünk nehéz helyzetekkel. Megfigyelhetjük, hogy mindenki eltérően áll talpra egy-egy mélypont után. Vajon mi ennek a háttere, és mit tehetünk a lelki ellenállóképességünk erősödéséért?

 

Mi is ez az évek óta olyan gyakran hallott, szinte divatosan felkapott kifejezés: a reziliencia?

Felébredsz reggel egy pihentető 7 és fél órás alvás után. Jó nagyot nyújtózol és a kávéd előtt eszegetsz egy tálka zabkását. Ki hinné, hogy máris reziliens voltál?

A dolog persze nem ilyen egyszerű, de a rezilincia alapja mindenképpen az, ahogyan saját magunkról gondoskodunk. Ezzel teremtjük meg a lehetőségét annak, hogy másokra is figyelni tudjunk, másokat is támogassunk.

A természettudományokban, fizikában gyökerezik az elnevezés: a fémek ütésekkel szembeni ellenálló képességét mérték vele. Ezt a kifejezést vette át a pszichológia, és használjuk a lélek ellenálló, regenerálódó képességére is.

Ne képzeljük azt, hogy a reziliens ember ül egy képzeletbeli bárányfelhőn, körötte mindig minden napsugaras és meg sem látja a problémákat. A reziliens személy optimista, ugyanakkor reálisan látja a világot. Sok szempontból preventív a gondolkodása, igyekszik megelőzni a nehéz helyzeteket, amikor pedig valami megtörténik, akkor a nehézséget nem sorscsapásként, hanem megoldandó feladatként éli meg. A nehézség bekövetkezése előtt is felkészíti testét, lelkét és gondolkodásmódját arra, hogy könnyebben kerekedjen felül az akadályokon.

I can('t) do it flexible!
Ilyen a flexibilis hozzáállás!

 

Flexibilis ellenálló képesség – a kezdetek

Az 50-es években kezdte a fejlődéspszichológia vizsgálni extrém kedvezőtlen hatásoknak kitett gyerekek életútját, azon belül azt, hogy hogyan küzdenek meg a nehézségeikkel. A kutatások eredményeként megállapították, hogy azok a gyerekek képesek arra, hogy kitörjenek a nehéz élethelyzetből, akiknek a kötődése erős valakihez, akik kapnak olyan lelki támogatást, hitet, bizalmat, amely segíti őket az akadályokon való felülemelkedésben.

A reziliencia tehát nem genetikai adottság, fejleszthető képesség az élet bármelyik szakaszában. Alapja az önismeret. Az ókori Görögországban Delphoi jósdájának híres feliratát sok helyen idézik, de talán nem gondoljuk mindig végig az üzenet lényegét: „Ismerd meg önmagad és tudni fogod sorsodat. Mert a sorsod Te vagy. ….. Változtass magadon és változni fog a sorsod.”

A reziliens működés éppen ezt jelenti: ne süppedj bele egy helyzetbe. Hidd el, hogy ha másként nézel rá, ha meglátod benne a lehetőséget a változásra, akkor képes leszel a nehézségben is észrevenni az esélyt.

Flexibility stops difficulties!
Ellenállok a nehézségeknek, mert rugalmas vagyok!

 

Elég reaktív vagy? Nézz magadba! 

Vizsgáld meg, mennyire félsz a konfliktustól, hogyan hat rád az erős stressz, mit érzel akkor, ha új feladatokkal kell megbirkóznod. Ismeretlen teherként éled meg őket vagy kihívásként tudsz rájuk tekinteni?

Idézzük vissza azokat a sors-mondatokat magunkban, amelyek elkísérték az eddigi életünket, főleg a gyerekkorunkat: ezek határozzák meg az önmagunkról alkotott kép kialakulását, az én-képet. Vajon azt hallottuk-e, hogy „ügyetlen vagy”, „sosem leszel olyan tökéletes, mint én vagyok”, „a mi családunknak sosem sikerül semmi” vagy azt, hogy „öröm veled lenni”, „mindig szeretni fogunk”, „büszke vagyok rád és magamra is, hogy sikeresebb leszel, mint én”?

A szülők mondatai belénk égnek és egész életünk során erősen hatnak ránk. Ha ezek az útravalók nem támogatóak voltak, akkor több saját munkát kell beletennünk a reziliens énünk erősítésébe, vagy több külső segítséget kell kérnünk, elfogadnunk ehhez.

Kivirágzik a lelki ellenállóképesség!
Kivirágzik a lelki ellenállóképesség!

 

 A közösség támogató ereje – Mitől lehetsz “hajlékonyabb”?

Napjaink egyik kutatási iránya a reziliencia és a traumatikus eseményeket követő gyógyulási folyamat kapcsolata. Vannak olyan embertársaink, akik súlyos traumát megélve sem szenvednek valamilyen mentális vagy stressz betegségben, viszonylag gyorsan képesek az egészséges életvezetésre ismét. Az okok és háttér ma is ugyanaz, mint a vizsgálódások kezdetén, 70 éve. Aki kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik, tagja egy támogató mikro -közösségnek és nem marad magára a traumatikus helyzetben, sokkal gyorsabban és könnyebben küzdi le a nehézségeket, azaz működik reziliens módon.

Számos gyakorlati ötlettel, elméleti háttérrel, közös gyakorlatokkal, esettanulmányokkal, személyes esetek feldolgozásával készülök a témában az őszi nyílt képzésünkre. Már tervezem az időpontot és a helyszínt. Keressetek, ha szívesen becsatlakoztok!

Paula Crown Reziliencia
Paula Crown: Reziliencia (bronz térplasztika, New York – saját fotó)

 

 

A cikk írója az ICG Stádium Kft. szakértője:

Nóra más cikkeit is szívesen elolvasná?

Szívesen részt venne Nóra tréningjein:

Ezévi eseményeink listáját ITT találja!

Érdekli ez a téma?