chess17

Karbantartásfejlesztés coaching

(2. rész)

Karbantartásfejlesztési projektek és a fiatal, kiemelt projektvezető

Gyakori, hogy egy fiatal, agilis, kollégái által elismert, jó szakembert megbíznak karbantartásfejlesztési projekt vezetésével. Szinte egyik pillanatról a másikra beosztottból vezetővé nevezik ki – még ha csak egy párfős projekt munkacsoport élére is – és azonnal bekerül a „kíméletlen napi harcba”. Abba a napi csatározásba, ahol egymásnak feszülnek a különböző részlegek érdekei és vezetői, ahol a problémák kapcsán folyik a „felelősség foci”. A fojtogató határidők is fenyegetnek, valamint a rábízott kollégák sem feltétlenül követik őt híven eleinte.

A karbantartásfejlesztési projekt vezető mindjárt az elején kapjon megfelelő támogatást

Lényeges, hogy kapjon vezetői-mentor segítséget, aki tanítja-támogatja őt, hogy megváltozott felelősségi körének meg tudjon felelni. Hogy nagyobb felhatalmazásával/döntési jogkörével eredményesen tudjon működni.

A projekt coachingra épülő módszerünkkel a kitűzött projektcél megvalósításával párhuzamosan, a vezetői képességeket is fejlesztjük. Segítünk abban, hogy minél gyorsabban átérezze új szerepkörét a friss projektvezető, minél hamarabb képes legyen a rá bízott erőforrások leghatékonyabb működtetésére.

Gyülevész had, vagy hatékony csapat?
Néha úgy érzi magát egy frissen kinevezett csoportvezető, mint a Hallo, hallo c. filmsorozat olasz parancsnoka “gyülevész hada” élén. De ha megfelelő támogatást kap, még egy nehezebben kezelhető csoportból is sokat kihozhat.

Mi történik, ha nem kap támogatást ilyenkor a kinevezett?

  • Ha nem tudja saját napi rutinját felállítani, őrlődik korábbi feladatai és új teendői között – eredmény: semmi nem halad (Módszeresség, személyes hatékonyság)
  • Ha nem tudja, hogyan bontsa le kisebb lépésekre az elérendő projektcélt, és hogyan delegálja a feladatokat a beosztottainak, magára marad – eredmény: csak azt tartja majd jól elvégzett munkának, amit ő maga old meg, sőt minden feladatot el is fog végezni, míg a végén teljesen túlterhelődik. Közben a rábízott csapat unatkozik, vagy visszatérve eredeti feladataihoz talál magának munkát. A karbantartásfejlesztés elakad, a munka a részletekben elvész. (Tervezés, Szervezés)
  • Ha nem tanulja meg, hogyan delegálja és kérje számon a munkákat, és hogyan segítse át beosztottait az elakadásokon – szintén csapdahelyzetbe kerülhet. Eredmény: egy régi kabarétréfa szavaival élve ilyenkor jön az „Itt mindenki hülye?!” érzés. (Irányítás)
  • Szintén lényeges, hogy a saját csoporton belül hogyan tud kommunikálni, a kitűzött célokat hogyan tudja „eladni”, hogyan tudja „beizzítani” a rábízott kollégákat a feladatra. Emellett a rendszeres visszajelzés adás, és segítségnyújtás a delegált feladatokban szintén sokat lendíthet a csapata eredményességén. Eredmény: ha mindez nem megy ösztönszerűen, vagy tanult készségként, és senki nem segíti ebben, nem fog tudni hatékony csoportot irányítani, a csapat célt téveszt, széthullik. (Kontroll és irányítás)
  • Ha sikerül is mozgatni a rábízott embereket, de a karbantartásfejlesztés nem az elképzelt ütemben halad, esetleg más, előre nem látott szempontok, feladatok is felmerülnek, de mindezt nem tudja jól kommunikálni sem a csapaton belül, sem a vezetésnek, akkor sosem tud kilépni a „turbó-mérnök” skatulyából. Azaz a vezetés elkönyveli, hogy egy olyan műszaki részletekben elvesző kollégára sikerült bízni csoportvezetői feladatokat, aki képtelen átfogó/menedzseri gondolkodásra. Eredmény: fejlesztő segítség helyett beskatulyázódás, út a biztos projekt- és személyes kudarc felé. (Átfogó gondolkodás, motiváció)

Ha magára, vagy szervezetére ismert az itt felsorolt problémák valamelyikében, ne habozzon változtatni! Friss megbízott vezetőként kérjen belső mentort cégénél egy tapasztalt vezető személyében, valamint kérjen műszaki fejlesztésben jártas, projekt coaching szemléletű külső szakértő támogatást.

Mit ajánlunk mi (a fejlesztés menete röviden)

A karbantartásfejlesztés emberi oldaláról bővebben itt írtunk, most csak röviden mutatjuk meg hogyan tudjuk támogatni Önöket. Segítségünket többlépcsős program keretében ajánljuk fel leendő és új partnereinknek. Az egyes elemek – a megrendelő helyzetétől függően – külön is megvalósíthatók, egy-egy elem önmagában is ad tovább használható, fenntartható eredményt.

  • A jelen helyzet felmérése – Karbantartás szakmai és emberi oldal
  • A fejlesztési program közös kialakítása, amely mellett elköteleződnek a helyi szakemberek
  • Munkacsoportok kialakítása a kijelölt legfontosabb fejlesztési témákban, majd folyamatos coaching jellegű támogatásuk.

Ha eszközei hatékonyságával problémája van, de biztos akar lenni abban, hogy nem terheli túl szakembereit, keressen bennünket bizalommal!

Forduljon a téma szakértőihez:

Felkeltettük érdeklődését?