A hatékony eszközpark titka

ujjal mutatni vkire3

Az alapprobléma

A megbízhatatlan berendezések, vagy az elvárt teljesítményre nem képes eszközök a gyártási hatékonyságot, ezáltal a vállalat jövedelmezőségét rontják. Az okokat, a hibákat sok esetben egyszerűen a karbantartási részlegnek, néha kifejezetten a technikusoknak tulajdonítják, holott, igen gyakran szélesebb körben jelentkező problémákat kell kezelni.

A tünetek

A berendezések gyenge hatékonysággal, magas állásidőkkel működnek; gyakran szükséges túlórában termelni/javítani.
Folyamatosan akadozik a kiszállítás, az okok – látszólag – gyakran műszaki eredetű problémák.

A részlegek vezetői nem tudják tisztán és érthetően levezetni az egyes gyenge teljesítményű időszakok mögött álló gyökérokokat. Sőt! Még a felelősséget is „átdobálják” egymás térfelére, a számokból nem látni, hol az igazság, mi okozza a tényleges veszteséget.

A karbantartás szervezettsége elmarad a termelés szervezettségétől, nincsenek pontos, jól követett tervek, lassú a váratlan eseményekre a reakcióidő, „gyakran nem is fáj a karbantartásnak az, ami a termelésnek fáj”. A felületes szemlélő úgy látja, a karbantartók csak unatkoznak, nincs elég feladatuk, ha pedig éppen beavatkozást végeznek, akkor nem látni a szervezettséget, az igyekezetet.

Magas a túlóra felhasználás mind termelési, mind karbantartási oldalon, a gyártási selejtarány sem marad az elvárásokon belül, mindennek következtében a termékek egységköltsége egyre kevésbé versenyképes, alig marad „margin”, egyre nehezebb a vevők megtartása, és elégedetlenkedik a tulajdonosi kör is.

A kulcs üzenet

A karbantartás stratégiai jelentőségű üzleti részfolyamat, amelynek fejlesztésével jelentősen javíthatók a termelés eredményességi mutatói! Kisebb költséggel, nagyobb termelékenységgel folyhat a gyártás, amely a profittermelő képességet jelentősen javíthatja. Ehhez szemléletváltás szükséges!

Ezt a feladatot ugyanis nem lehet kizárólag a karbantartási részlegnek delegálni, mint ahogyan a hatékony karbantartás eredményeit sem lehet kizárólag a karbantartás közvetlen költségein lemérni. Komplex fejlesztési programra van szükség! A kulcsgondolatok: szakmai feladatok és ütemezés optimalizálása, termelés bevonása, egységes mérőrendszer alapján számolt, közösen elfogadott KPI-ok!

Értjük partnereink kihívásait

Sok cégnél gondolják úgy, a legolcsóbb az, ha semmilyen tervezett műszaki fenntartó tevékenységet nem illesztenek a működésbe, kizárólag a hibákra reagálnak, de arra nagyon hatékonyan. Ha a kiesett üzleti előnyt, amelyet hatékony gépfenntartási munkákkal meg lehetett volna előzni, szintén belekalkuláljuk a karbantartás költség/haszon elemzésébe, akkor rögvest kiderül, hogy a Run To Failure elven szervezett karbantartás a lehető legdrágább megközelítés.

Az is világossá válik, hogy a klasszikus TMK elvet szintén nem lehetséges minden berendezésre „ráhúzni”, nagyon sok helyen pazarló, nem költséghatékony megoldást ad, és a legfőbb gond vele, hogy gyakran nem is eredményez megbízhatóságot.

Hogyan lehet egyszerre olcsó és magas megbízhatóságot (rendelkezésre állást, vagy OEE-t) eredményező karbantartást felépíteni?
Csakis komplex, testreszabott fejlesztési programokkal! A konzerv képzések és fejlesztések ideje lejárt!

FOLYTATJUK…..

 

 

Szakmai cikk

Fekete Gábor

senior tanácsadó

Felkeltettük érdeklődését?