LEAN

A veszteségmentes vállalati működés filozófiája

A hosszú távon sikeres Lean működés kulcsa: 3 dimenziós infrastruktúra kiépítése

Miért? – Lean

A Lean  a veszteségmentes vállalati működés filozófiája. Célja, hogy a vállalatot megszabadítsa minden, a vevő szempontjából értéket nem teremtő tevékenységtől. Ennek érdekében a vállalat működésében a következő 5 fő alapelvet, értéket honosítja meg:

 1. Veszteségközpontú gondolkodás/Törekvés a veszteségek visszaszorítására
 2. Hosszú távú gondolkodás/Jövőorientáció
 3. Folyamatos fejlődés (változás, innováció)
 4. Az emberi erőforrás megbecsülése, tisztelete, fejlesztése (empowerment)
 5. Összefüggésekben való gondolkozás, rendszerszemlélet

A Lean bevezetés a Lean módszerek egymásra épülő, egymással összhangban álló célzott alkalmazása. Ezt a folyamatot támogatja az eredményes Lean bevezetésekhez – kutatások által is bizonyított módon – elengedhetetlen „Lean infrastruktúra”, melynek fő feladata a rendszer bevezetése előtti állapot visszaállásának, vagyis a “visszarendeződés” megakadályozása. A sikeres Lean alapjainak kialakítása 2-3 évet vesz igénybe, vagyis minimum ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a vállalatnál kialakított Lean rendszer önfenntartóvá és önfejlesztővé váljon.


EREDMÉNYEK:
Rugalmas, gyors gyártási rendszer kialakítása

A Vevői igények teljesítése akár 90 %-kal rövidebb idő alatt

A raktárkészletek szintje csökken akár 70 %-kal

A selejtarány csökkentése akár 20 %-kal

A túltermelés megszüntetése az üzemen belül és azon túl.

lean rendszer

A Lean a Toyota Production System világszerte elterjedt megnevezése, jelentése „karcsú” termelés. A kifejezés arra utal, hogy a filozófia célja a vállalati működés megtisztítása a nem értékteremtő, de erőforrásokat felemésztő tevékenységektől.  Nézzünk egy egyszerű példát. Egy vállalatnál a Vevőtől érkező megrendelés, ennek teljesítése, valamint kifizetése között hetek, olykor hónapok telnek el. De milyen tevékenységeket folytatunk ez idő alatt: raktározás, megmunkálás, minőség ellenőrzés, várakozás, anyagmozgatás, stb. Ezen idők vajon mind értékteremtők és feltétlen szükségesek? Egyes becslések szerint legfeljebb néhány százalékban. Ez rossz hír lehet, de egyben hatalmas fejlődési potenciált is hordoz magában.
Lean veszteség csökkentés

Lap tetejére

Hogyan? – Lean

A Lean szemléletű termelési rendszer számos eszközből építkezik

 1. 5S: Rendezett, tiszta, szabványosított munkakörnyezet kialakítása az optimális munkavégzéshez.
 2. Munkafolyamatok standardizálása: Célja a változékonyság minimalizálása és a legjobb gyakorlat leírása, folyamatos fejlesztése.
 3. Vizualizáció: Segít a rendellenes működést láthatóvá tenni, azonnal felszínre hozni és megoldani.
 4. Mérőszám alapú folyamatos fejlesztés: A veszteségcsökkentés és folyamatos fejlődés motorja.
 5. Just in Time: Csak a keresletnek megfelelő mennyiségben gyártsunk, ne legyen előregyártás. A JIT célja, hogy megszüntessük a túltermelést, a várakozási idők és a készletek miatt keletkező veszteségforrásokat. Ez három a Toyota Termelési Rendszer által kezelt hét fő veszteségforrásából.
 6. Jidoka: Rámutat a munkavégzést hátráltató problémák okaira már első megjelenésükkor. Műszaki fejlesztésekhez és a termelési folyamatba épített minőséghez vezet a problémák gyökérokainak megszüntetésén keresztül.

tps

Lap tetejére